12. Jonas Wolcher – Zombiefilm

I det spännande avsnittet av ”Nördarnas Podd” dyker vi ned i den fascinerande världen av zombies, med en speciell inbjuden gäst, Jonas Wolcher, som har den unika meritlistan av att ha skapat en av Sveriges första zombiefilmer. Avsnittet, som både är underhållande och insiktsfullt, tar oss på en resa genom zombiens kulturella och historiska bakgrund, dess framställning i media och film, samt den personliga resan och utmaningarna som Jonas stött på under sitt filmskapande.

Zombiens Ursprung och kulturell betydelse

Zombies, som ursprungligen härstammar från Haiti och dess unika blandning av afrikanska och kristna trostraditioner, introducerades i västerländsk populärkultur som varelser som kan återuppväckas från de döda genom magiska ceremonier. Denna föreställning har utvecklats och omformulerats genom åren, främst inom filmens värld, där zombies ofta framställs som köttätande monster. Jonas belyser denna utveckling och hur den har påverkat skapandet av zombiefilmer, inklusive hans egna verk.

Jonas och zombiefilmernas värld

Jonas delar med sig av sin resa från idén om att skapa en film baserad på zombietemat till de faktiska utmaningarna han stötte på under produktionen. Han beskriver hur en enkel idé om en bröllopsfilm förvandlades till en film om zombies genom en slumpmässig konversation, vilket ledde till skapandet av ”Zombienoid” – en kortfilm som senare utvecklades till en långfilm. Jonas berättar om de kreativa processerna, från att skapa budgetvänliga specialeffekter till att hantera feedback och kritik från publiken.

Zombies i populärkulturen

Avsnittet utforskar även zombies plats i populärkulturen, från klassiska filmer till moderna serier som ”The Walking Dead”, och hur dessa framställningar har påverkat allmänhetens uppfattning om zombies. Diskussionen berör även hur zombiefilmer har utvecklats över tid, från enkla skräckelement till mer komplexa berättelser som utforskar mänskligheten och samhällskritik.

Framtiden för zombiefilmer

Trots att zombiefilmsgenren har genomgått många förändringar och ibland anses vara övermättad, delar Jonas sin optimism om framtiden för zombiefilmer. Han nämner planer på att återuppliva och förnya sin tidigare film ”Zombieägare” för att fira dess 20-årsjubileum, vilket visar på den ihållande dragningskraften och potentialen i zombietemat.

Sammanfattning

Detta avsnitt av ”Nördarnas Podd” erbjuder en djupdykning i zombiefilmernas fascinerande värld, med insikter från en veteran inom genren. Genom att utforska zombies historiska rötter, deras representation i media, och den personliga resan hos en filmskapare, belyser avsnittet den komplexa och mångfacetterade naturen av zombies och deras plats i vår kultur. För lyssnare som är intresserade av film, historia, eller bara letar efter en spännande och tankeväckande diskussion, är detta avsnitt ett måste.

Länk till Ranrike Studios Patreon där ni kan vara med i Jonas tävling:
https://www.patreon.com/ranrikestudios

Missa inte heller Jonas tävling där ni kan vinna böcker, posters och signerade bilder!
Kolla mer på Ranrike Studios Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=aGpoLy_elBk&t=2s

Lämna ett svar