17. Djupdyk – Mjukvara för att spela in podd

I detta avsnitt av ”Nördarnas Podd” tar Patrik Stenberg och David Stavegård oss med bakom kulisserna för att utforska den tekniska sidan av podcastproduktion, specifikt fokuserat på mjukvaran som används för att skapa och distribuera deras innehåll. Avsnittet ger en unik inblick i de verktyg och processer som gör det möjligt för dem att driva sin podcast, även om de befinner sig på olika geografiska platser.

Mjukvaran bakom podden

David och Patrik börjar med att diskutera hur de hanterar inspelningar på distans, med tanke på att de bor 50 mil ifrån varandra. De lyfter fram användningen av programvaran Podcastle, som jämförs med populära videokonferensverktyg som Zoom och Google Meet. Podcastle tillåter dem att se varandra under inspelningen, spela in ljud och video, samt enkelt bjuda in gäster att delta i podden.

Utmaningar och lösningar

Under samtalet tas olika tekniska utmaningar upp som de stött på, bland annat problem med att planera inspelningar i förväg och kompatibilitetsproblem med vissa webbläsare som Firefox. De diskuterar också deras metod för att hantera dessa situationer, vilket ofta innebär att skicka nya länkar till gäster när tekniska problem uppstår.

Redigering och distribution

När det gäller redigering och distribution av podcasten beskriver de sina personliga arbetsflöden. David nämner att han använder Camtasia för att klippa ihop ljudet, eftersom han är välbekant med det programmet från sitt arbete med videoredigering. Patrik å andra sidan använder Podcastles inbyggda redigeringsverktyg för att klippa podcasten direkt i appen. De diskuterar även hur de använder Spotify for podcasters för att ladda upp och distribuera sina podcastavsnitt, vilket gör det möjligt för dem att nå lyssnare via flera plattformar som Apple Podcasts och YouTube.

Interaktion och feedback

En viktig del av deras arbetsflöde är att engagera med lyssnare och samla feedback. De betonar hur viktigt det är med lyssnarens interaktioner, från e-post till kommentarer på sociala medier, och hur detta påverkar deras innehåll och presentation.

Framtida planer

Mot slutet av avsnittet diskuterar Patrik och David sina planer på att fortsätta utveckla podcasten, bland annat genom att eventuellt ta emot gäster från ännu mer avlägsna platser och fortsätta att förbättra deras tekniska setup. De öppnar även upp för lyssnare att ställa frågor om mjukvaran eller andra aspekter av podcastproduktionen.

Sammanfattning

Avsnittet ger en genomgående och detaljerad titt på den tekniska sidan av att producera ”Nördarnas Podd”, vilket inte bara är informativt för de tekniskt intresserade utan även inspirerande för andra som funderar på att starta en egen podcast. För de som är intresserade av att veta mer om den specifika utrustning och mjukvara som används, ger detta avsnitt praktiska insikter och nyttiga tips för att effektivisera podcastproduktionen.

Länkar:

Camtasia:
https://techsmith.z6rjha.net/4PV5m0

Podcastle:
https://podcastle.cello.so/VsPIx9rV93Z

Lämna ett svar