65. Anders af Wåhlberg – Teknik, trafiksäkerhet och mänskligt beteende

I veckans avsnitt av Nördarnas Podd bjuder Patrik och David in Anders, en forskare och docent i psykologi med ett stort intresse för trafiksäkerhet och forskningsmetodik. Samtalet tar en djupdykning i hur ny teknik påverkar oss som trafikanter och varför vissa system inte lever upp till sina förväntade säkerhetseffekter.

Myten om trafiksäkerhet och ny teknik

Anders berättar om hur han under sin forskning upptäckt att elektronisk stabilitetskontroll, som hyllats för att kunna minska singelolyckor med upp till 50 %, i verkligheten inte har ens i närheten av den effekten. Det visar sig att många av de studier som pekat på denna enorma säkerhetsvinst har metodologiska brister, bland annat genom att använda självselekterade grupper där de som investerar i extra säkerhetsutrustning redan är säkrare förare.

Övertro på teknik och förändrat beteende

En stor del av samtalet handlar om hur vi anpassar vårt beteende efter ny teknik och hur den trygghet vi känner kan leda till att vi tar större risker. Anders menar att detta fenomen, som kallas behavioral adaptation, är en av de största utmaningarna inom trafiksäkerhetsforskning.

Problem med autonom teknik

Diskussionen fortsätter med exempel från forskning på autonoma fordon och förarassistanssystem, där Anders bland annat berättar om en studie med Tesla-fordon där oväntade och potentiellt farliga inbromsningar inträffade. Samtidigt lyfter han det intressanta dilemmat att medan tekniken gör bilarna säkrare på papperet, så verkar människans beteende anpassa sig på ett sätt som delvis tar bort den förväntade effekten.

Trafiksäkerhetsutbildning och konsekvenser

Mot slutet av avsnittet diskuteras också hur utbildning och bestraffning fungerar som incitament för att förbättra trafiksäkerheten. Patrik berättar om sina egna erfarenheter av att bli av med körkortet och hur det förändrade hans körbeteende.

Ett superintressant och kontroversiellt avsnitt som garanterat får dig att ifrågasätta hur trafiksäkerhetsforskning bedrivs och om vi verkligen är på väg mot en säkrare framtid – eller bara lurar oss själva.

Lämna ett svar