54. Djupdyk – Människans skriftliga resa – från grottmålningar till moderna medier

I veckans avsnitt av Nördarnas Podd gör Patrik och David en fascinerande tidsresa genom mänsklighetens skriftsystem och verktyg, från de allra första tecknen på grottväggar till dagens digitala underverk.

Höjdpunkter från avsnittet:

  • Från rödockra till grottmålningar: Hur pigment som rödockra användes för att skapa de första visuella berättelserna för över 250 000 år sedan – kanske till och med innan den moderna människan.
  • Hällristningar och hieroglyfer: Vi dyker ner i bronsålderns konst på berghällar och de mäktiga fornegyptiska hieroglyferna.
  • Blyertspennans födelse: Historien om hur grafit upptäcktes och ledde till blyertspennor, samt en diskussion om varför vi kallar det ”blyerts” trots att det inte innehåller bly.
  • Skrivmaskinens revolution: Från den första opraktiska maskinen till Remington-modellen som gav oss dagens QWERTY-tangentbord.
  • Kopiatorer och modern teknologi: Hur kopiatorn, datorer som Apple II och den första PC:n banade väg för dagens informationsflöde.

Patrik och David diskuterar också hur information idag sprids exponentiellt snabbt och hur skriftens historia blivit alltmer tillgänglig och demokratisk. Det blir även en fundering kring framtidens kommunikationsmedel – är vi nära att nå ”peak skrivning”?

Nördfakta och sidospår:

  • David berättar om en fantastisk app för att hitta fornfynd nära dig och Davids minimuseum innehållande en liten bit av världens historia – från big bang till moderna tider.
  • Diskussionen leder till nostalgi med gamla spelkonsoler och datorer, där David testar sin nya retro-gamingpryl och Patrik skaffar en ny dator med potential att uppgraderas.

Missade vi något? Dela dina tankar och fyll på med kunskap i vår härliga Facebookgrupp – och kom ihåg att kommentera med koden R36S om du lyssnat hela vägen!
Länk till Facebookgruppen: https://www.facebook.com/groups/3394483107523406/


Lämna ett svar